1
Афтите се определят като малки, болезнени участъци, които се появяват в устната кухина, обикновено на езика, вътрешната страна на бузите и устните, както и по дъното на устата.

Причините за появата на афти включват вирусни инфекции, нарушена имунна система, хранителни алергии, стрес и механични травми. Симптомите варират, включително язвички с жълтеникав център и зачервена окантовка, болка, парене и увеличена чувствителност на устната лигавица. Статията предоставя преглед на възможните причини и симптоми, акцентирайки върху вирусните инфекции и нарушената имунна система като основни фактори.

В частта за лечение се подчертава важността на лечението на причината, особено ако афтите се дължат на вирусна инфекция. За симптоматично лечение се препоръчват локални средства като гелове, мехлеми и таблетки за смучене, а домашни средства като солена вода, алое вера и лайка също могат да бъдат полезни. В раздела за превенция се подчертава важността на добрата устна хигиена, здравословното хранене и намаляването на стреса, като се избягва дразнителите.

Коментари

Кой подкрепи тази публикация

Последни коментари
Статистика