1
Високите нива на кръвната захар могат да увредят кръвоносните съдове и нервите в цялото тяло, включително и тези в кожата. Това увреждане може да затрудни достигането на достатъчно кръв и кислород до кожата, което я прави по-податлива на инфекции и забавя зарастването на рани.

Често срещани кожни проблеми при диабет:
Суха и сърбяща кожа: Това е един от най-честите кожни проблеми при диабет. Диабетът може да изсуши кожата, което я прави сърбяща и лющеща се.

Инфекции на кожата: Хората с диабет са по-податливи на гъбични инфекции, бактериални инфекции и инфекции на стафилококи. Тези инфекции могат да се появят като червени, сърбящи, лющещи се участъци по кожата.

Диабетна дермопатия: Това състояние причинява червени, кафяви или жълти петна по кожата, най-често по долните крайници, предмишниците и шията. Тези петна обикновено не сърбят, но могат да бъдат козметичен проблем.

Акантоза нигриканс: Това състояние причинява тъмнокафяви, кадифени петна по кожата, най-често по задната част на врата, подмишниците, слабините и коремните гънки.

Диабетен мехур: Това е болезнен мехур, който обикновено се появява на ръцете или краката. Диабетните мехури могат да се появят внезапно и да се спукат лесно, което увеличава риска от инфекции.

Коментари

Кой подкрепи тази публикация

Последни коментари
Статистика