1
Освен красивите и средиземноморски плажове и исторически забележителности, Тунис крие много интригуващи изненади, които да откриете. Ето някои очарователни факти за тази североафриканска страна, които може би не сте чували преди.

Свещеният град Кайруан е основан през VII в. и е един от най-свещените градове на исляма след Мека, Медина и Йерусалим. Неговата Голяма джамия създава типичния формат на хипостилната джамия в цяла Северна Африка. Наз 300 красиво изваяни мраморни колони оформят огромната й милитвена зала.

Тракийската кухня съчетава арабски, берберски, средиземноморски, близкоисточни и френски влияния. Сред характерните ястия са кускусът, основното ястие от пшеница и грис, като и сладкишът брик с яйца, подправки и риба тон. С пастата от люти чушки хариса се овкусяват много храни. Националната напитка е сладък ментов чай.

В южната част на Тунис в сухата пустинна земя са изкопани уникалните вековни подземни домове на "троглодитите" около Матмата. Тези жилища са осигурявали прохлада на жителите през лятото и топлина през зимата. Някои от тях са послужили за декор на филмите "Межузвездните войни".

С площ около 165 000 кв. м. Тунис е най-малката държава в региона Магреб в Северна Африка. За сравнение, съседен Алжир е около 20 пъти по-голям.

Всяка година през декември/януари в Тунис се провежда известният Фестивал на Сахара, на който се празнуват културата и музиката на номадските бербери и туареги. Състезанията с камили, изкуствата и танците вдъхват живот на пустинята.

От пещерните домове на троглодитите до галактиката на "Междузведни войни", от тунизийската кухня до състезанията с камили - това северноафриканско бижу е пълно с възхитителни изненади. Открийте ги сами!

Коментари

Кой подкрепи тази публикация

Последни коментари
Статистика